Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Uwagi
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Ekspresowe mini pączki
pączki z serka homogenizowanego lub twarożku
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Czas całkowity
25
minuty
minut
Składniki
250
g
naturalnego serka homogenizowanego
2
duże jajka
1 1/4
szklanki
mąki
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
łyżka
cukru
lub cukru waniliowego
Ponadto:
tłuszcz do głębokiego smażenia
2-3
łyżki
cukru do obtoczenia pączków
1/2
łyżeczki
ulubionych przypraw korzennych
użyłam kompozycji Kamis, do kawy i deserów
Sposób przygotowania
Jajka zmiksuj z cukrem i serkiem do połączenia składników.
Dodaj przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie.
W szerokim garnku rozgrzej tłuszcz do temperatury 170-190°C.
Za pomocą dwóch łyżek wcześniej zanurzonych w tłuszczu formuj pączki wielkości orzecha włoskiego bezpośrednio do garnka.
Smaż z każdej strony na złoty kolor.
Wyłóż na ręcznik kuchenny do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
Jeszcze ciepłe pączki obtaczaj w cukrze wymieszanym z przyprawą korzenną.
Podpowiedzi i notatki
Pączki będą równie smaczne oprószone cukrem pudrem lub polane lukrem.
Okazja:
Deser