Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami i mascarpone
Proste ciasto z kremowym serkiem i smażonymi bananami
Porcji 8porcji
Czas przygotowania 15 minutesmins
Czas gotowania 45 minutesmins
Czas całkowity 1 hourhr
Składniki
ciasto
240gmąki pszennejtortowej
50ggorzkiego kakao
1,5łyżeczkiproszku do pieczenia
1/2łyżeczkisoli
200gcukrudrobnego
185mlkawy espressogorącej, świeżo parzonej
185mlmleka
2jajka
80mloleju roślinnego
dodatkowo:
2banany
2łyżkicukru trzcinowegodemerara
1/2cytrynysok
1łyżkamasła
200gmascarpone
polewa czekoladowa
100gciemnej czekoladygorzkiej lub mlecznej
1łyżkamasła
60mlśmietanki kremówkilub mleka
1łyżkamiodu
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Przygotuj formę o średnicy 20cm - dno wyłóż pergaminem lub natłuść lekko całość. Dobrze, by była to dość szczelna forma, bo ciasto jest płynne.
Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj cukier, sól i wymieszaj.
W drugim naczyniu rozmąć jajka z mlekiem i olejem roślinnym.
Zaparz bardzo gorącą, mocną kawę (espresso).
Za pomocą robota kuchennego ubij suche składniki z mieszanką jajeczną.
Zmniejsz obroty miksera i dodaj gorącą kawę. Ucieraj do połączenia się składników.
Gotowe ciasto przelej do przygotowanej formy i piecz w temp 175°C przez około 45-50 minut (przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Wystudź.
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i kremówki. Gdy składniki się połączą, dodaj łyżkę miodu i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
Banany obierz i przekrój na połówki, a następnie wzdłuż. Na patelni roztop masło, ułóż banany i oprósz cukrem. Usmaż na złoty kolor z każdej strony. Na koniec skrop całość sokiem z cytryny.
Serek mascarpone utrzyj mikserem przez około 2 minuty.
Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół. Dolną część posmaruj ubitym serkiem, a na nim ułóż karmelizowane banany. Przykryj drugą częścią ciasta i oblej polewą czekoladową. Odstaw na kilka minut w chłodne miejsce, by polewa stężała.