Ciasto czekoladowe z karmelizowanymi bananami i mascarpone

Proste ciasto z kremowym serkiem i smażonymi bananami
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 45 minutes
Czas całkowity: 1 hour
Okazja: Wypieki
Porcji: 8 porcji

Składniki

ciasto

  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g gorzkiego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g cukru drobnego
  • 185 ml kawy espresso gorącej, świeżo parzonej
  • 185 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 ml oleju roślinnego

dodatkowo:

  • 2 banany
  • 2 łyżki cukru trzcinowego demerara
  • 1/2 cytryny sok
  • 1 łyżka masła
  • 200 g mascarpone

polewa czekoladowa

  • 100 g ciemnej czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 1 łyżka masła
  • 60 ml śmietanki kremówki lub mleka
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie krok po kroku

  • Rozgrzej piekarnik do 175°C. Przygotuj formę o średnicy 20cm - dno wyłóż pergaminem lub natłuść lekko całość. Dobrze, by była to dość szczelna forma, bo ciasto jest płynne.
  • Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia do miski. Dodaj cukier, sól i wymieszaj.
  • W drugim naczyniu rozmąć jajka z mlekiem i olejem roślinnym.
  • Zaparz bardzo gorącą, mocną kawę (espresso).
  • Za pomocą robota kuchennego ubij suche składniki z mieszanką jajeczną.
  • Zmniejsz obroty miksera i dodaj gorącą kawę. Ucieraj do połączenia się składników.
  • Gotowe ciasto przelej do przygotowanej formy i piecz w temp 175°C przez około 45-50 minut (przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone). Wystudź.
  • Czekoladę roztop w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i kremówki. Gdy składniki się połączą, dodaj łyżkę miodu i wymieszaj. Odstaw do wystudzenia.
  • Banany obierz i przekrój na połówki, a następnie wzdłuż. Na patelni roztop masło, ułóż banany i oprósz cukrem. Usmaż na złoty kolor z każdej strony. Na koniec skrop całość sokiem z cytryny.
  • Serek mascarpone utrzyj mikserem przez około 2 minuty.
  • Wystudzone ciasto przekrój wzdłuż na pół. Dolną część posmaruj ubitym serkiem, a na nim ułóż karmelizowane banany. Przykryj drugą częścią ciasta i oblej polewą czekoladową. Odstaw na kilka minut w chłodne miejsce, by polewa stężała.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy