50mlwiśniówkikirszu lub nalewki wiśniowej do nasączenia biszkoptu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę stopniowo dodając cukier.
Żółtka energicznie mieszając, połącz z octem i proszkiem do pieczenia.
Na wolnych obrotach miksera lub ręcznie wymieszaj pianę z żółtek, z pianą z białek.
Mąkę przesianą z kakao dodaj do piany jajecznej i delikatnie wymieszaj łopatką do połączenia się składników.
Ciasto przełóż do tortownicy (dno wyłożone papierem, boki nienatłuszczone), wyrównaj i piecz przez około 30 minut w 170°C, do suchego patyczka.
Gotowy biszkopt wyjmij z piekarnika i po 10 minutach odwróć do góry dnem, aby nadmiernie nie opadł.
Po wystygnięciu wyjmij delikatnie z formy i przekrój na trzy równe blaty.
Wiśnie zalej szklanką wody, dodaj 1/2 szklankę cukru i gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu aż wiśnie zmiękną i puszczą sok.
Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw aż spęcznieje. Następnie dodaj ją do syropy z wiśni i wymieszaj do rozpuszczenia. Ostudź i wstaw do lodówki do momentu aż zacznie gęstnieć.
Kremówkę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj serek mascarpone i wymieszaj dokładnie.
Dolny blat biszkoptowy posmaruj kremem. Przed tą czynnością możesz skropić go lekko alkoholem, ale nie jest to konieczne.
W środkowym blacie wytnij okrąg o średnicy 10-12cm. Obręcz połóż na warstwie śmietany i lekko dociśnij. Wgłębienie zalej tężejącą galaretką z wiśniami. Wstaw do lodówki, by galaretka stężała przed dalszą pracą. Odłóż część galaretki z przewagą owoców poza lodówką, by pozostała półpłynna do czasu wykończenia tortu.
Gdy warstwa wiśniowa się zestali, nałóż kolejną warstwę śmietany i przykryj ostatnim blatem - odwróć go do góry dnem, by uzyskać płaską powierzchnię tortu. Powstałą szparę uzupełnij śmietaną.
Pozostałą śmietaną pokryj wierzch i boki tortu, pozostawiając krem do dekoracji.
Startą czekoladą udekoruj boki tortu.
Końcówką w kształcie gwiazdy zrób na brzegach toru rozetki.
Do powstałego wgłębienia przełóż pozostałe wiśnie z galaretką (mnie zostało część soku, którego nie użyłam do tortu, ale pozostawiłam w pucharku do stężenia i podałam dzieciom jako deser).
Rozetki oprósz wiórkami czekolady.
Wstaw do lodówki do momentu podania.
Podpowiedzi i notatki
(tortownica 20cm (wysoka) lub 22-23cm (klasyczna wysokość))