W kąpieli wodnej lub na najmniejszym ogniu roztop masło, połamaną czekoladę i cukier. Podgrzewaj do połączenia się składników. Odstaw na 2-3 minuty do przestygnięcia.
Mieszając lub miksując dodawaj po jednym jajku, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy.
Do drugiego naczynia przesiej mąkę, kakao, proszek, sól oraz sodę.
Do masy czekoladowej dodaj suche składniki i wymieszaj do połączenia się składników.
Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 40 minut lub do "suchego patyczka".
Ostudź na kratce.
Ostudzone ciasto ostrożnie przekrój na pół tak, aby powstały dwa placki do przełożenia kremem. Uważaj, aby nie pokruszyć ciasta, jest dość kruche.
Kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Do połowy dodaj sok i skórkę otartą z cytryny. Delikatnie wymieszaj i przełóż ciasto powstałym kremem.
W kąpieli wodnej roztop czekoladę z masłem i mlekiem. Rozsmaruj na cieście równomiernie. Odstaw do zastygnięcia.