Czekoladę połam i roztop nad kąpielą wodną lub w mikrofalówce razem z masłem. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
Białka ubij z solą. Gdy piana jest prawie sztywna, dodawaj po łyżce cukru nie przerywając ubijania. Ubijaj do momentu aż piana będzie lśniąca i sztywna.
Żółtka rozmąć. Dodaj roztopioną czekoladę z masłem i zmiksuj razem.
Do masy czekoladowej dodaj mąkę i wymieszaj.
Dodaj pianę z białek w 3 porcjach za każdym razem delikatnie mieszając łopatką do połączenia się składników.
Masę przełóż do przygotowanej tortownicy i piecz przez około 45-55 minut lub do "suchego patyczka".
Ostudź.
Połowę konfitury zmiksuj lub przetrzyj przez sito na gładką masę i podgrzej.
Biszkopt przekrój wzdłuż na pół i przełóż niezmiksowaną konfiturą lub dżemem.
Podgrzaną konfiturę rozsmaruj na całej powierzchni tortu i wstaw na 10 minut do lodówki, by się wchłonęła.
W tym czasie przygotuj polewę. Syrop kukurydziany zagotuj z wodą. Następnie dodaj połamaną czekoladę i wymieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Odstaw na kilka minut by lekko przestygła.
Lekko ciepłą polewą pokryj cały tort pozwalając spłynąć nadmiarowi. W tym celu najlepiej postawić ciasto na kratce.
Gotowy tort Sachera wstaw do lodówki do zastygnięcia polewy.