placki ziemniaczane z batatów i selera

Chrupiące placki z batatów i selera

Odmieniona wersja placków ziemniaczanych - chrupiąca i w orietnalnym stylu.
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 15 minutes
Czas całkowity: 30 minutes
Okazja: Danie główne, Wegetariańskie
Rodzaj dania: Wegetariańska
Porcji: 4 porcje

Składniki

  • 500 g batatów
  • 300 g selera korzeniowego
  • 70 g pora
  • 2 jajka
  • 50 g mąki pszennej ok 1/3 szklanki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli

dodatkowo:

  • 200 ml oleju do smażenia
  • świeża kolendra do podania

Przygotowanie krok po kroku

  • Bataty i selera obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub za pomocą spiralizera. Pora pokrój cienko i dodaj do pozostałych warzyw.
  • Do startych warzyw dodaj 2 jajka oraz mąkę pszenną i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Uzyskujemy w ten sposób warzywa obklejone mączno-jajeczną mieszanką, a nie zanurzone w cieście.
  • Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj po porcji warzyw i smaż na złoty kolor z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Przed podaniem posyp świeżą kolendrą. Podawaj z jogurtem, sosem czosnkowym lub mięsnym ragout.

Uwagi do przepisu

W wersji bezglutenowej zastąp mąkę pszenną mąką kukurydzianą (żółtą mąką, nie skrobią).
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy