Odmieniona wersja placków ziemniaczanych - chrupiąca i w orietnalnym stylu.
Porcji 4porcje
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 15 minutyminut
Czas całkowity 30 minutyminut
Składniki
500gbatatów
300gselera korzeniowego
70gpora
2jajka
50gmąki pszennejok 1/3 szklanki
1/2łyżeczkimielonej kolendry
1/2 łyżeczkikolorowego pieprzu
1/2łyżeczkisoli
dodatkowo:
200mlolejudo smażenia
świeża kolendrado podania
Sposób przygotowania
Bataty i selera obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub za pomocą spiralizera. Pora pokrój cienko i dodaj do pozostałych warzyw.
Do startych warzyw dodaj 2 jajka oraz mąkę pszenną i przyprawy. Wymieszaj dokładnie. Uzyskujemy w ten sposób warzywa obklejone mączno-jajeczną mieszanką, a nie zanurzone w cieście.
Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj po porcji warzyw i smaż na złoty kolor z obu stron. Odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przed podaniem posyp świeżą kolendrą. Podawaj z jogurtem, sosem czosnkowym lub mięsnym ragout.
Podpowiedzi i notatki
W wersji bezglutenowej zastąp mąkę pszenną mąką kukurydzianą (żółtą mąką, nie skrobią).