Mąkę, proszek do pieczenia i skórkę otartą z cytryny wymieszać ze sobą.
Cukier utrzeć z jajkami trzepaczką lub mikserem. Dodać maślankę oraz olej i wymieszać.
Na koniec dodać suche składniki i wymieszać łopatką.
Przełożyć do foremek na muffinki do 2/3 wysokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok 25 minut. Babeczki powinny być lekko przyrumienione.
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Miękkie masło utrzeć mikserem do białości.
Stopniowo dodawać przesiany przez sitko cukier puder nie przerywając ucierania.
Ucierać do chwili aż krem będzie gładki i puszysty bez wyczuwalnego cukru w strukturze. Na koniec dodawać stopniowo sok z cytryny nie przerywając ucierania.
Udekorować kremem babeczki używając szprycy lub łyżką rozsmarować krem na ciastku.
Oprószyć babeczki startą skórką z cytryny.
Schłodzić.
Podpowiedzi i notatki
Zdarza się, że cukier puder jest mocno wyczuwalny i sprawia, że krem jest lekko ziarnisty. Można postawić miskę z kremem nad kąpielą wodną i stale ucierając lekko podgrzać krem. Cukier powinien się rozpuścić. Osobiście nie polecam cukru pudru marki Diamant ze względu na jego strukturę i tę właśnie ziarnistość. Krem na babeczki można rozsmarować łyżką zamiast używać szprycy, będą wyglądać równie ślicznie. Babeczki przed podaniem dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki. Krem się nie rozpłynie, a zyska na smaku po lekkim ogrzaniu.