Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Focaccia ze słonecznikiem
Szybka focaccia z blachy z ziarnami słonecznika
Porcji
12
porcji
Czas przygotowania
45
minuty
minut
Czas gotowania
45
minuty
minut
Czas całkowity
1
godzina
godzinę
30
minuty
minut
Składniki
400
g
mąki pszennej uniwersalnej typ 650
350
ml
letniej wody
20
g
świeżych drożdży
1
łyżka
cukru
1
łyżeczka
soli
50
ml
oliwy z oliwek - użyłam aromatyzowanej suszonymi pomidorami
100
g
ziaren słonecznika do posypania
mąka pełnoziarnista pszenna lub otręby do oprószenia blachy
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże. Zalać kilkoma łyżkami letniej wody i rozmieszać.
Od razu dodać pozostałe składniki i wyrobić drewnianą łyżką luźne, niemal półpłynne ciasto.
Prostokątną blachę o wymiarach 25x30cm posmarować oliwą z oliwek i oprószyć mąką pełnoziarnistą lub otrębami.
Na przygotowaną blachę wyłożyć ciasto i posypać ziarnami słonecznika.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 60 minut.
Po wyrośnięciu delikatnie przenieść do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 30-35 minut na złoty kolor.
Okazja:
Pieczywo