Pomidory wyjąć z oliwy i drobno posiekać. Włożyć do salaterki.
Szynkę pokroić w drobniutką kostkę i dołożyć do pomidorów.
W moździerzu utłuc lub zmielić w młynku sól morską z kolorowym pieprzem i doprawić pomidory i szynkę.
Wymieszać. Dzięki oliwie z pomidorów farsz będzie lepki i zwarty.
Płat ciasta francuskiego rozłożyć na blacie. Farsz rozsmarować na całej powierzchni.
Zagiąć dłuższe krawędzie na szerokość ok 2-3 cm do środka nie dociskając*. Czynność powtórzyć. Zrolowane boki ciasta powinny spotkać się na środku, pozostawiając 2 cm przestrzeni. Złożyć jeszcze raz do środka. Tym razem zrolowane boki powinny znaleźć się jeden na drugim. Schłodzić przez 15 minut.
Zrolowane ciasto kroić na 1,5-2cm paski i układać na blaszce wyłożonej pergaminem.
Piec ok 15-20 minut, na złoty kolor w temperaturze 200°C
Podpowiedzi i notatki
* Ciasto powinno być złożone bardzo luźno, by mieć miejsce na wyrośnięcie.