Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
5
z
2
głosów
Domowe bajaderki
Sposób na wykorzystanie resztek ciast oraz nieudanych wypieków.
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Czas całkowity
45
minuty
minut
Składniki
450
g
ciast
biszkopt, drożdżowe, babki itp. bez kremów i galaretek
100
g
herbatników
200
g
ciemnej czekolady lub 2/3 szklanki kremu czekoladowego
1/2
szklanki
drobno posiekanych orzechów
1/2
szklanki
rodzynków
1/3
szklanki
ciemnego rumu
100
g
masła
1/2
szklanki
powideł
1/2
szklanki
mleka
1/2
szklanki
wiórków kokosowych do obtoczenia
Sposób przygotowania
Mleko podgrzej z masłem i połamaną czekoladą do połączenia się składników. Odstaw do wystygnięcia.
Rodzynki namocz w rumie.
Ciasto pokrusz drobno. Herbatniki połam zostawiając nieco większe kawałki dla zachowania faktury bajaderek.
Do masy czekoladowej dodaj powidła, namoczone rodzynki razem z pozostałym alkoholem, posiekane orzechy oraz okruchy ciast.
Dokładnie wymieszaj całość aż do uzyskania w miarę jednolitej, gęstej masy.
Formuj kulki dowolnej wielkości i obtaczaj je od razu w wiórkach kokosowych (lub dowolnych orzechach)
Podawaj od razu lub przechowuj w chłodnym miejscu.
Okazja:
Deser
Rodzaj dania:
łatwe