Go Back
Print
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
5
z 1 głosu
Lekka potrawka z warzyw zielonych
Duszona sałata z groszkiem i mnóstwem ziół - pyszne, zdrowe i pomysłowe danie na różne okazje.
Porcji
3
porcje
Czas przygotowania
10
minutes
mins
Czas gotowania
15
minutes
mins
Czas całkowity
25
minutes
mins
Składniki
3
mini sałaty rzymskie
250
g
zielonego groszku
250
g
bobu
3
cebule dymki
Pęczek koperku
Pęczek mięty
30
ml
oliwy
15
ml
oliwy ekstra vergine
0,75
ml
bulionu warzywnego
Sól
pieprz do smaku
Sposób przygotowania
W szerokim rondlu, na rozgrzanej oliwie zeszklij posiekaną dymkę.
Następnie dodaj przekrojone na pół sałaty i chwilę podsmaż, starając się nie rumienić warzyw.
Całość podlej bulionem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, aż sałata zmięknie.
Dodaj groszek i obrany bób.
Po chwili dodaj większość posiekanych ziół. Resztę pozostaw do dekoracji.
Przed podaniem skrop potrawę łyżką oliwy dobrej jakości i posyp pozostałym koperkiem i miętą.
Okazja:
Wegetariańskie
Rodzaj dania:
Jednogarnkowe