Makaron z warzywami - soba z marchewką i cukinią z tahini
Proste smaki - obiad na szybko w azjatyckim stylu
Porcji 4porcje
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas gotowania 10 minutyminut
Czas całkowity 20 minutyminut
Składniki
150gmakaronu soba
150gmarchewki
250gcukinii
1łyżeczkaświeżego startego imbiru
1ząbek czosnku
kawałek papryczki chili
2łyżkijasnego sosu sojowego
1łyżkasosu rybnego(opcjonalnie - w wersji wegańskiej i wegetariańskiej pomijamy)
1/4szklankitahini
2łyżkisezamu
pieprz, sól do smaku
30mloleju
15mloleju sezamowego
sok z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania
Makaron soba ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą.
Na suchej patelni upraż ziarna sezamu.
Warzywa pokrój w cienkie słupki lub zetrzyj na tarce lub za pomocą spiralizera.
Zetrzyj imbir, posiekaj chili i czosnek.
W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj chili, czosnek i imbir. Podsmaż chwilę. Uważaj, aby się nie przypaliły. Po chwili dodaj rozdrobnione warzywa - najpierw marchew, a gdy zacznie mięknąć, cukinię.
Gdy warzywa lekko zmiękną, dodaj sos sojowy i rybny. Dopraw pieprzem. Po chwili dodaj tahini i wymieszaj.
Dodaj makaron soba. Wymieszaj całość.
Dopraw sokiem z cytryny i olejem sezamowym. Podawaj od razu posypane ziarnami sezamu.