jajka w sosie chrzanowym

Sos chrzanowy

Tradycyjny dodatek do jajek, wędlin lub sztuki mięsa. Idealny na Wielkanoc
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 5 minutes
Czas gotowania: 10 minutes
Czas całkowity: 15 minutes
Okazja: Przystawka
Rodzaj dania: Kuchnia Polska
Porcji: 4 porcje

Składniki

  • 20 g masła
  • 20 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka opcjonalnie pół na pół ze słodką śmietanką 30%
  • 100 g tartego chrzanu opcjonalnie ze słoiczka
  • 20 ml soku z cytryny
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru do smaku opcjonalnie

Przygotowanie krok po kroku

  • Masło roztop w garnku. Uważaj, by się nie zrumieniło.
  • Dodaj mąkę i podsmaż około minutę. Nie rumień!
  • Stopniowo dolewaj chłodne mleko (lub mleko ze śmietaną) energicznie mieszając rózgą, by nie powstały grudki.
  • Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Doprowadź do wrzenia często mieszając.
  • W tym czasie zetrzyj chrzan. Skrop cytryną, by nie ściemniał. Opcjonalnie przygotuj chrzan ze słoiczka.
  • Do sosu beszamelowego dodaj starty chrzan i zdejmij z ognia i wymieszaj. Dopraw do smaku.
  • Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo lub do wędlin/sztuki mięsa.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy