500Gmieszanki różyczek kalafiorakalafiora romanesco i brokuła (mogą być mrożone)
garść liści rukwi wodnej
130gmasła lub masła klarowanego
15mlsoku z cytryny
4żółtka
sólbiały pieprz
świeżo mielony kolorowy pieprz
Sposób przygotowania
Kalafiory ugotuj w osolonym wrzątku. Powinny być jędrne i lekko chrupiące. Po ugotowaniu przelej je natychmiast zimną wodą, aby przerwać proces gotowania i zachować ładny kolor.
Masło roztop w garnku. Jeśli używasz masła ekstra, usuń łyżką wytrąconą na powierzchni piankę.
Żółtka, sok z cytryny, sól, oraz biały pieprz umieść w metalowej misce. Miskę ustaw nad niewielką ilością gotującej się na wolnym ogniu wody, uważając, by nie dotykała jej powierzchni.
Ubijaj mikserem przez kilka minut, do uzyskania jasnej, gęstniejącej piany.
Dolewaj po łyżce ciepłego masła, wciąż ubijając na wolnych obrotach. Co pewien czas zdejmuj miskę znad gotującej się wody na 15 sekund, by nie zagotować sosu. Gotowy sos holenderski przypomina konsystencją gładki majonez.
Na talerzu ułóż różyczki kalafiorów i polej sosem holenderskim.
Udekorujemy listkami rukwi i oprósz grubo mielonym kolorowym pieprzem.
Podawaj od razu po przygotowaniu, sosu holenderskiego nie należy ponownie podgrzewać.