Domowy majonez to nic trudnego. Mity wokół niego są przesadzone. Tak naprawdę rzadko się nie udaje.
Porcji 4os.
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas całkowity 20 minutyminut
Składniki
1jajko
1łyżeczkamusztardy
1/2średniej cytryny lub 1 łyżeczka octu winnego
1/4łyżeczkisoli
świeżo mielony pieprz
250-350mloleju
szczyptacukru
Sposób przygotowania
Składniki wyjmuję wcześniej z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej, to ważne!
Jajko sparzam wrzątkiem przed użyciem!
Jajko wbijam do wysokiego naczynia. Dodaję musztardę, sok wyciśnięty z cytryny (można użyć 1 łyżeczki octu winnego, ale osobiście bardziej lubię cytrynę, jest delikatniejsza w smaku) oraz przyprawy. Całość ubijam przez około 2 minuty elektryczną trzepaczką na wysokich obrotach.
Następnie zmniejszam obroty do minimum i dolewam partiami olej nie przerywając ubijania. Za każdym razem ubijam przez około 1,5-2 minut i powtarzam tę czynność 4-5 razy, aż do wykorzystania całego tłuszczu. Całość powinna stać się gęsta, jasna i jednolita.
Gotowy majonez przekładam do słoiczka i przechowuję w dolnych partiach lodówki do tygodnia.
Jako, że nie lubię, gdy cokolwiek się marnuje, do gotowego majonezu dodaję czasami skórkę otartą z połowy cytryny, która zostaje po wyciśnięciu soku. Taki cytrynowy majonez świetnie pasuje do białego mięsa lub pieczonych ziemniaków.
Majonez nie lubi pośpiechu. Pamiętaj więc, by używać składników o zbliżonej do pokojowej temperatury i spokojnie ubijać do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
Na skróty - tak najczęściej przygotowuję majonez:
Wszystkie składniki wlewam do wysokiego naczynia i miksuję do lekkiego spienienia.
Wąską strużką wlewam olej stale miksując na wolnych obrotach.
Ilość oleju zależy od konsystencji, jaką chcę uzyskać. Im więcej oleju, tym gęstszy majonez.
Majonez jest gotowy po wykorzystaniu całego przeznaczonego oleju lub w momencie uzyskania odpowiedniej gęstości.