Pyszna czekoladowa babka - wilgotna, smaczna i niezawodna. Udaje się zawsze i każdemu.
Porcji 10porcji
Czas przygotowania 20 minutesmins
Czas gotowania 30 minutesmins
Czas całkowity 50 minutesmins
Składniki
150gmąki pszennej1 szklanka
50gciemnego kakao1/3 szklanki
1/2łyżeczkiproszku do pieczenia
1/2łyżeczkisody oczyszczonej
2jajka
150gcukru2/3 szklanki
125gmajonezu1/2 szklanki
150mlmocnego espressoostudzonego
Polewa czekoladowa
50gciemnego kakao
75gmasła
50gcukru
20mlwody
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Zaparz mocną kawę espresso. Ostudź do temp. pokojowej.
Wymieszaj kakao z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą.
Za pomocą miksera lub robota kuchennego ubij jajka z cukrem na jasną i puszystą masę przez około 3-5 minut na wysokich obrotach. Następnie dodaj majonez i wymieszaj do połączenia się składników.
Na przemian dodawaj mieszaninę suchych składników i kawę w 3-4 porcjach. Zacznij i zakończ na mące i mieszaj za każdym razem łopatką do połączenia się składników.
Przełóż do natłuszczonej i oprószonej mąką formy lub do dwóch mniejszych (jak u mnie). Piecz przez około 30 minut lub do tzw. "Suchego patyczka".
Ostudź.
Wszystkie składniki polewy umieść w niewielkim garnku. Podgrzewaj na najmniejszym ogniu stale mieszając. Gdy składniki się połączą, doprowadź polewę do wrzenia. Następnie zdejmij z ognia i lekko przestudź. Wciąż ciepłą, ale już tężejącą polewą polej ciasto.