Wyrazisty sos na bazie żurawiny i chrzanu, z nutą czerwonego wina i pomarańczy. Idealny do mięs i wędlin. Niezbędny dodatek na Wielkanocnym stole.
Porcji 500ml
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas gotowania 10 minutyminut
Czas całkowity 20 minutyminut
Składniki
250gżurawinyświeżej lub mrożonej
100gbrązowego cukru
1pomarańcza
100mlczerwonego winapółsłodkiego
100ggalaretki porzeczkowejlub dżemu
100gtartego chrzanu
1cytrynado smaku
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Żurawinę umieść w niewielkim garnku. Zasyp cukrem, dodaj startą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty sok. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez około 7-10 minut aż owoce zmiękną, a całość lekko zgęstnieje.
Do żurawiny dodaj czerwone wino i doprowadź do wrzenia. Od razu zdejmij z ognia. Przestudź.
Do przestudzonego sosu żurawinowego dodaj galaretkę z porzeczek i starty chrzan. Zmiksuj na gładki sos. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny o ile to konieczne.