Puszysty sernik na ciemnym kruchym spodzie. Niezawodny i najsmaczniejszy
Porcji 15porcji
Czas przygotowania 30 minutyminut
Czas gotowania 45 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę15 minutyminut
Składniki
Kruche ciasto
300gmąki pszennej(2 szklanki)
200gmasłazimnego
150gcukru
50gciemnego kakao
1szczyptasoli
2jajka
Masa serowa
1kgmielonego twarogu(może być z "wiaderka")
5jajek
200gmasław temp. pokojowej
150gcukru
1sztbudyniu śmietankowego(40g)
1łyżkaekstraktu waniliowego
100grodzynek(opcjonalnie)
1szczyptasoli
10gmąki pszennej(1 łyżka)
Sposób przygotowania
Z podanych składników zagnieć kruche ciasto. Nie zagniataj długo, tylko do połączenia się składników. Ciasto podziel na dwie części. Jedną włóż do lodówki, drugą do zamrażalnika na 30 minut.
Rozgrzej piekarnik do 180°C
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
W drugiej misie utrzyj miękkie masło z cukrem na puch. Następnie, nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy.
Do puszystej masy, dodawaj stopniowo twaróg stale ucierając. Gdy cały twaróg najdzie się w masie, dodaj proszek budyniowy i krótko zmiksuj.
Do masy serowej dodaj pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki rozmieszaj. Na koniec dodaj rodzynki oprószone łyżką mąki pszennej.
Formę 20x30cm wyłóż kruchym ciastem (część z lodówki). Ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni.
Wylej masę serową.
Na wierzch zetrzyj drugą porcję ciasta (zmrożonego dla ułatwienia ścierania).
Piecz na najniższej półce piekarnika przez około 45-50 minut. (Ustawienie wysokości pieczenia dostosuj do swojego piekarnika).