Prosty sezonowy torcik. Nie sposób się nawet domyślić, że nie zawiera glutenu.
Porcji 10porcji
Czas przygotowania 30 minutyminut
Czas gotowania 45 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę15 minutyminut
Składniki
3jajka
1/2szklankicukru
3/4szklankiskrobi kukurydzianejbiałej
1łyżeczkaekstraktu waniliowego
ok 350g rabarbaru2-3 łodygi
1/2szklankicukru
1/2laski wanilii
2-3łyżkisuszonego hibiskusalub 2-3 torebki herbatki z hibiskusa bez innych dodatków
2łyżkiskrobi kukurydzianej
50gmasła
Sposób przygotowania
Jajka wbij do dużej miski. Dodaj ekstrakt waniliowy i ubijaj mikserem aż zaczną jaśnieć i pienić.
Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj przez około 7-8 minut aż powstanie gęsta, jasna masa.
Skrobię przesiej dwukrotnie i dodaj do piany z jajek.
Ostrożnie i bardzo delikatnie za pomocą łopatki wymieszaj do połączenia się składników.
Ciasto przelej do tortownicy (wyłóż dno papierem do pieczenia)
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 30 minut lub do chwili aż ciasto wyrośnie i będzie sprężyste w dotyku.
Odstaw na 5 minut, a gdy zacznie lekko opadać, odwróć tortownicę do góry dnem i pozostaw do całkowitego wystudzenia. W ten sposób biszkopt nie opadnie.
Susz hibiskusa zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem na 10-15 minut do zaparzenia.
Rabarbar umyj i pokrój ukośnie.
Zasyp 1/2 szklanki cukru i dodaj wydrążone nasionka wanilii oraz strąk. Wymieszaj dokładnie.
Napar z hibiskusa przecedź i zalej nim rabarbar.
Postaw na gazie i doprowadź do wrzenia. Gotuj na niewielkim ogniu przez 2-3 minuty i odstaw do wystudzenia pod przykryciem, aby rabarbar dobrze nasiąknął.
Gdy wystygnie delikatnie przecedź rabarbar.
Płyn zagotuj (około 2/3 szklanki).
W 1/4 szklanki wody rozmieszaj 2 łyżki skrobi kukurydzianej i dodaj do gotującego się płynu. Mieszaj aż zgęstnieje i gotuj przez minutę, aby pozbyć się posmaku surowej mąki. Powstanie gęsty kisiel. Odstaw do wystygnięcia.
Masło wyjmij z lodówki, by ogrzało się do temperatury pokojowej.
Biszkopt przekrój na pół tworząc dwie warstwy tortu.
Masło utrzyj na puch. Stopniowo dodawaj wystudzony kisiel rabarbarowy. Ucieraj na niezbyt szybkich obrotach do chwili uzyskania gładkiego, puszystego kremu. (jeśli poczujesz, że krem się warzy, postaw miskę z nim nad kąpielą wodną i nie przerywaj ucierania do momentu aż krem odzyska gładką konsystencję. Zdejmij miskę znad pary i ucieraj aż przestygnie).
Powstałym kremem posmaruj pierwszą warstwę biszkoptu. Możesz nasączyć go wodą z cytryną i cukrem, ale nie jest to niezbędne.
Przykryj drugą warstwą ciasta.
Na górze ułóż kawałki rabarbaru i oprósz cukrem pudrem.