Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
4.50
z
2
głosów
Serowa strata ze szpinakiem i pomidorami
Prosta zapiekanka na bazie maślanych croissantów. Idealna na śniadanie.
Porcji
2
porcje
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Czas całkowity
30
minuty
minut
Składniki
2
szt
maślanych croissantów
(mogą być czerstwe)
35
g
świeżego szpinaku
100
g
pomidorków koktajlowych
2
jajka
125
ml
mleka
75
g
sera cheddar
10
g
musztardy francuskiej
100
g
świeżej mozzarelli
kilka gałązek bazylii
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Szpinak umyj, osusz i lekko posiekaj.
Croissanty pokrój w grubą kostkę lub porwij na kawałki.
Jajka rozmąć z musztardą i mlekiem. Dopraw solą i pieprzem.
Croissanty wymieszaj ze szpinakiem, bazylią i startym cheddarem.
Całość zalej mieszanką jajeczną i przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż pomidorki i lekko wciśnij je do straty.
Zapiekaj przez około 15-20 minut.
Na 5 minut przed końcem pieczenia, dodaj poszarpaną mozzarellę.
Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu. Świetnie komponuje się z jasno paloną kawą Starbucks Veranda Blend.
Okazja:
Śniadanie
Rodzaj dania:
Kuchnia Europejska