Pełnoziarniste bułeczki z gorzką czekoladą i karmelizowanym słonecznikiem
Proste pszenne bułeczki najeżone czekoladą i ziarnami w karmelu. Idealnie smakują w połączeniu z kawą Colombia Narino Starbucks z dripa.
Porcji 8sztuk
Czas przygotowania 15 minutesmins
Czas gotowania 15 minutesmins
Wyrastanie 1 hourhr
Czas całkowity 1 hourhr30 minutesmins
Składniki
350gmąki pszennejtyp 500
100gmąki pełnoziarnistejtyp 1850-2000
300mlmlekaletniego (roślinnego lub zwykłego)
7gdrożdży instant
5gcukru(1 łyżeczka)
2,5gsoli morskiej(1/2 łyżeczki)
50ggorzkiej czekolady(70-90% kakao)
50gziaren słonecznikałuskanego
40gcukru
Sposób przygotowania
Obie mąki mieszamy z drożdżami i 1 łyżeczką cukru. Dodajemy mleko, sól i zagniatamy gładkie i sprężyste ciasto. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia lub do momentu, gdy podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto wyrasta przygotowujemy dodatki. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Gdy zacznie się rumienić, posypujemy je 40g cukru. Gdy cukier się roztopi i zezłoci, wykładamy na pergamin. Gdy przestygnie, rozkruszamy zbrylone ziarna.
Ostrym nożem siekamy drobno czekoladę i wystudzony karmel ze słonecznikiem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat kuchenny lub stolnicę. Dodajemy siekaną czekoladę i karmelizowany słonecznik. Krótko zagniatamy.
Ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 200°C.
Wyrośnięte bułeczki pieczemy przez około 15 minut, na złoty kolor.