Galaretka z szampana - ciekawy sposób na wykorzystanie resztek z dna butelki lub na zaskoczenie gości.
Porcji 6porcje
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 10 minutyminut
schładzanie 2 godzinygodzin
Czas całkowity 25 minutyminut
Składniki
250mlbiałego wina musującegou mnie półsłodkie
250mlsoku z jasnych winogronsprawdzi się też jabłkowy
50gżelatyny w proszku
100gserka mascarpone
80mlkremówki
2łyżkicukru waniliowego z prawdziwą wanilią
płaska łyżeczka żelatyny
Sposób przygotowania
50g żelatyny zalać 1/3 szklanki wrzącej wody i rozpuścić. Odstawić do wystygnięcia.
Wino musujące wymieszać z sokiem winogronowym. Jeśli chcemy, by galaretki były słodsze, podgrzewamy część soku (bez wina) i dosładzamy 1-2 łyżkami cukru, studzimy i łączymy z winem i resztą soku.
Wino z sokiem łączymy z żelatyną i przelewamy do kieliszków lub foremek. Ilość galaretek będzie się różniła w zależności od wielkości użytych naczyń. U mnie wyszło 6 kieliszków i 3 silikonowe babeczki wielkości muffinki.
Odstawić do lodówki do stężenia.
Gdy galaretki zastygną, drugą część żelatyny (1 łyżeczkę) zalać 1/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody i odstawić, by spęczniała.
Serek mascarpone utrzeć energicznie łyżką lub mikserem, a następnie połączyć z żelatyną.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i powoli i wymieszać z serkiem, jak najdelikatniej, by nie pozbawić masy puszystości.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na stężałe galaretki tworząc piankę na szampanie.