Półfrancuskie rogaliki z kokosowym nadzieniem z białą czekoladą
Porcji 15sztuk
Czas przygotowania 3 godzinygodzin20 minutyminut
Czas gotowania 20 minutyminut
Czas całkowity 3 godzinygodzin40 minutyminut
Składniki
Składniki:
500gmąki pszennej
150gmasła
3żółtka
3/4szklankimleka
100gcukruw tym dwie łyżki cukru waniliowego aromatyzowanego prawdziwą laską wanilii
25gświeżych drożdży
szczyptasoli
na nadzienie:
75mlśmietanki kremówki
50gwiórków kokosowych
70gbiałej czekolady dobrej jakości
Sposób przygotowania
Nadzienie:
wszystkie składniki włóż do garnka i rozpuść na niewielkim ogniu. Gotuj przez kilka minut, by wiórki zmiękły.
Następnie zestaw z ognia i ostudź.
Ciasto półfrancuskie:
50g masła rozpuść i przestudź. Pozostałe masło schowaj do lodówki.
Mąkę przesiej do dużej miski, zrób wgłębienie i wkrusz do niego drożdże. Dodaj łyżeczkę cukru i kilka łyżek letniego mleka. Zamieszaj aż drożdże się rozpuszczą i odstaw na 15 minut.
W drugiej misce utrzyj żółtka z solą i resztą cukru na puszystą masę.
Gdy drożdże w misce się spienią, dodaj masę jajeczną i zagnieć ciasto.
Do wyrobionego ciasta dodawaj roztopione masło w dwóch partiach. Za każdym razem dobrze wgnieć je w ciasto.
Wyrobioną kulkę ciasta przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat kuchenny i rozwałkuj na prostokąt o grubości ok 1cm.
Na rozwałkowanym cieście zaznacz 3 części. Na środkowej rozłóż 50g płatków zimnego masła i przykryj jednym bokiem. Rozłóż resztę masła i przykryj kolejnym bokiem.
Tak zawinięte ciasto szybko rozwałkuj na długi prostokąt.
Następnie boki prostokątów zawiń do środka i ponownie rozwałkuj. Tę czynność powtórz 3 razy.
Rozwałkowane ciasto dokładnie zawiń i wstaw do lodówki do schłodzenia na minimum 1 godzinę.
Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, odstaw na 15 minut, po czym rozwałkuj na grubość ok 1/2 cm.
Wycinaj wydłużone trójkąty. Na każdy trójkąt nakładaj masę kokosową i zawijaj rogaliki.
Piecz w mocno nagrzanym piekarniku (200ºC) na złoty kolor około 20 minut.
Gotowe rogaliki ostudź i posyp cukrem pudrem lub polukruj.