Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
4.21
z
64
głosów
Pancakes na mleku
Najprostsze pancakes. Pyszne i niezawodne
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Czas całkowity
30
minuty
minut
Składniki
1 i 1/3
szklanki
mąki pszennej
2
jajka
1
szklanka
mleka
1
łyżka
roztopionego masła
2
łyżeczki
proszku do pieczenia
2
łyżki
cukru
1
łyżka
cukru waniliowego
szczypta
soli
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej z solą i proszkiem do pieczenia do miski.
Dodaj cukier, jajka, mleko oraz roztopione i przestudzone masło.
Za pomocą trzepaczki lub mikserem rozmieszaj składniki aż dokładnie się połączą i znikną wszystkie grudki.
Odstaw na 15 minut pod przykryciem.
Patelnię rozgrzej niezbyt mocno.
Wylewaj po porcji ciasta i smaż bez tłuszczu.
Odwróć na drugą stronę, gdy powierzchnia ciasta zacznie się ścinać i pojawią się pęcherzyki powietrza.
Dosmaż placki z drugiej strony i przekładaj na półmisek.
Podawaj od razu z owocami, jogurtem, konfiturą, miodem lub syropem klonowym itp.
Okazja:
Śniadanie
Rodzaj dania:
Kuchnia Amerykańska