Czekoladowy sernik jaglany z kandyzowanymi cytrusami
Sernik jaglany skomponowany specjalnie do kawy Ethiopia Starbucks. Mega czekoladowy sernik z kaszy jaglanej z nutą cytrusów i słodkimi plasterkami owoców.
Kaszę jaglaną upraż na suchej patelni, a następnie przepłucz na sicie.
1l mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wsyp kaszę i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut lub do momentu aż kasza wchłonie cały płyn. Odstaw do wystudzenia.
Rozgrzej piekarnik do 170°C
Wystudzoną kaszę zmiksuj z mleczkiem kokosowym na gładką masę.
W kąpieli wodnej roztop czekoladę.
Do masy jaglanej dodaj cukier puder, mąkę ziemniaczaną, kakao i roztopioną czekoladę. Zmiksuj do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodaj skórkę pomarańczową.
Masę na sernik przełóż do tortownicy 20-22cm i wstaw do piekarnika. Piecz około 45 minut lub do zestalenia się sernika.
Po upieczeniu wystudź i schłódź.
Cytrusy dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry.
W szerokim rondlu lub na patelni zagotowujemy 250ml wody z 200g cukru. Do gotującego się syropu wkładamy plastry cytrusów (nie powinny leżeć jeden na drugim) i gotujemy przez około 30-45 minut na wolnym ogniu lub do chwili, gdy staną się szkliste. Plasterki owoców przekładamy na kratkę kuchenną (pod kratką umieszczamy kawałek pergaminu lub stawiamy ją na blasze) i pozostawiamy, aby obeschły.
Schłodzony sernik polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy kandyzowanymi cytrusami.