Go Back
Print
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
No ratings yet
Ciasto z rabarbarem
Proste i niezawodne ciasto z owocami. Z kruszonką z nutą kardamonu. Idealnie sprawdzi się też jako baza do ciast z innymi owocami.
Porcji
15
porcji
Czas przygotowania
15
mins
Czas gotowania
35
mins
Czas całkowity
50
mins
Składniki
ciasto
175
g
masła
3
jajka
125
g
cukru
170
g
mąki pszennej tortowej
300
g
rabarbaru
1
łyżeczka
mielonego kardamonu
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
1
szczypta
soli
kruszonka
25
g
masła
30
g
cukru pudru
1/2
łyżeczki
mielonego kardamonu
50
g
mąki pszennej
tortowej
Sposób przygotowania
Kruszonka
Miękkie masło wymieszaj z kardamonem, cukrem pudrem i mąką palcami do uzyskania kruszonki. Odstaw.
ciasto
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C
Rabarbar pokrój na 2-3cm kawałki. Oprósz cukrem i kardamonem. Wymieszaj i odstaw.
Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch.
Następnie stopniowo dodawaj po jednym jajku stale ucierając.
Dodaj mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia i wymieszaj delikatnie łopatką do uzyskania jednolitej masy.
Do ciasto dodaj połowę rabarbaru. Wymieszaj.
Do formy 20cm x 30cm (wyłożonej pergaminem lub natłuszczonej) przełóż ciasto i wyrównaj łopatką. Posyp pozostałym rabarbarem i kruszonką.
Piecz około 30-35 minut lub do "suchego patyczka".
Ostudź.
Okazja:
Wypieki
Rodzaj dania:
Ciasto z owocami
Słowa kluczowe:
ciasto, ciasto z owocami, ciasto z rabarbarem, ciasto z rabarbarem i kruszonka, łatwe ciasto, rabarbar