Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Syrop z lipy
Idealny do herbaty lub jako baza do letniej lemoniady
Porcji
1
l
Czas przygotowania
30
minuty
minut
Czas gotowania
15
minuty
minut
Napar
3
dni
d
Czas całkowity
45
minuty
minut
Składniki
100
g
świeżych kwiatów lipy bez przylistków
około 1 litr
800
g-1kg cukru
1
l
wody
1
cytryna
Sposób przygotowania
Kwiaty oczyść dokładnie. Zwróć uwagę, czy nie ma w nich robaczków, co może się zdarzyć.
Wodę z cukrem doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Gorącym syropem zalej kwiaty.
Dodaj skórkę otartą z wyszorowanej cytryny oraz wyciśnięty sok.
Pozostaw pod przykryciem na 48-72 godziny w temperaturze pokojowej mieszając od czasu do czasu.
Odcedź kwiaty przez gęste sito. Dokładni odciśnij i przelej do słoiczków lub buteleczek.
Pasteryzuj, by zachować syrop na zimę, lub przechowuj w lodówce.
Okazja:
Przetwory
Rodzaj dania:
łatwe
Słowa kluczowe:
syrop z lipy, syrop.