przepis na sernik z jagodami

Prosty sernik z jagodami

Szybki i niezawodny. Nie może się nie udać, a smakuje wyśmienicie.
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 minutes
Czas gotowania: 30 minutes
Studzenie: 30 minutes
Czas całkowity: 50 minutes
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Desery
Słowa kluczowe: sernik z jagodami
Porcji: 15 porcji

Składniki

  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 500 g twarogu półtłustego w kostce lub mielonego co najmniej dwukrotnie
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1,5 szklanki jagód

Przygotowanie krok po kroku

  • Wszystkie składniki wyjmij z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej.
  • Masło rozpuść.
  • Herbatniki pokrusz lub rozdrobnij w blenderze. Dodaj rozpuszczone masło i dokładni wymieszaj.
  • Blachę wysyp herbatnikami i wyrównaj. Dokładnie dociśnij, aby utworzyć spód sernika. Wstaw do lodówki, by spód stężał.
  • Twaróg zmiel w misce blendera na gładką masę. Przełóż do miski.
  • Do sera dodaj skórkę z cytryny, jajka, kremówkę oraz cukier i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
  • Masę serową wyłóż na spód z herbatników.
  • Na wierzch wysyp umyte i odsączone jagody.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 165ºC i piecz przez około 30-45 minut do momentu aż masa serowa na środku zastygnie i będzie po poruszeniu blachą drżała jak galaretka.
  • Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na -20-30 minut.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto i ostudź.
  • Zimny sernik schłodź w lodówce.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy