Podczas pieczenia budyń tworzy kremową warstwę dzięki czemu ciasto jest proste, ale jednocześnie efektowne i pyszne.
Porcji 10porcji
Czas przygotowania 30 minutyminut
Czas gotowania 45 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę15 minutyminut
Składniki
150gmąki pszennej tortowej
1,5łyżkimąki ziemniaczanej
3jajka
150gmasła
80gcukru
1łyżeczkaproszku do pieczenia
1łyżkaekstraktu waniliowego
400mlmleka
1budyń śmietankowy
2łyżkicukru
1łyżkamasła
około 200g jagód
Sposób przygotowania
z 400ml mleka odlej 1/3 szklanki. Resztę zagotuj. W odlanym mleku rozmieszaj proszek budyniowy i cukier i energicznie mieszając dodaj do wrzącego mleka. Po minucie zestaw z ognia, dodaj łyżkę masła i rozmieszaj. Ostudź budyń do temperatury pokojowej pod przykryciem, by zapobiec powstaniu kożucha.
Masło utrzyj z cukrem na puch.
Następnie dodawaj po jednym jajku stale ucierając.
Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz ekstrakt. Wymieszaj do dokładnego połączenia się składników.
Do lekko natłuszczonej formy o śr. ok. 18cm przełóż połowę ciasta i wyrównaj.
Na ciasto wyłóż budyń w taki sposób, by nie dotykał się krawędzi blachy - na środek.
Delikatnie przykryj budyń pozostałym ciastem wypełniając brzegi. (jeśli budyń będzie dotykał krawędzi blachy, ciasto będzie się rozjeżdżało i straci na wyglądzie, choć z pewnością nie na smaku).
Górę ciasta posyp obficie umytymi i osuszonymi jagodami.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 40-45 minut. Upieczone ciasto można poznać po wybrzuszonym środku.
Ostudź i oprósz cukrem pudrem.
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Ciasto z owocami
Słowa kluczowe: ciasto z budyniem, ciasto z jagodami, ciasto z owocami, proste ciasto