Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
No ratings yet
Pieczony naleśnik dutch baby z jagodami
Ciekawy pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Puszysty naleśnik pieczony w piekarniku - pyszny i zaskakujący.
Porcji
2
porcje
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Czas całkowity
35
minuty
minut
Składniki
3
jajka
80
g
mąki pszennej
125
ml
mleka
25
g
masła klarowanego
¼
łyżeczki
soli
1
łyżeczka
cukru
200
g
jagód lub borówek
25
g
płynnego miodu
150
g
gęstego jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 220°C (termoobieg 200°C).
Patelnię żeliwną o średnicy ok. 22cm, lub inną o grubym dnie (taką, którą można wstawić do piekarnika) mocno rozgrzej.
Jajka, mleko, mąkę, sól i cukier dokładnie zmiksuj, najlepiej w blenderze kielichowym do momentu aż ciasto będzie gładkie i dobrze napowietrzone.
Na rozgrzanej patelni roztop masło i wylej zmiksowane ciasto.
Wstaw do piekarnika i piecz około 20 minut lub do momentu aż naleśnik będzie rumiany i dobrze wyrośnięty.
Upieczony naleśnik wyjmij z piekarnika i zaczekaj aż opadnie. Na środek wysyp jagody i polej lekko miodem lub oprósz cukrem pudrem wg uzniania.
Podawaj natychmiast z gęstym jogurtem.
Okazja:
Śniadanie
Rodzaj dania:
Pomysłowe
Słowa kluczowe:
dutch baby, jagody, pieczony naleśnik