Najprostsze ciasto z borówkami w wersji mini, czyli muffinki z jagodami.
Porcji 12sztuk
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 20 minutyminut
Czas całkowity 35 minutyminut
Składniki
3duże jajka
1/2szklankicukru
1i 1/3 szklanki mąki
2płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2/3szklankioleju
1łyżkaoctu
200gborówek
Sposób przygotowania
Wykonanie tego ciasta jest bajecznie proste. Udaje się zawsze, to rewelacyjny przepis na szybkie ciasto z sezonowymi owocami lub tak jak u mnie - muffinki. Jest lekkie i puszyste, po prostu pyszne :)
Całe jajka ucieramy z cukrem - najlepiej mikserem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie pozostałe składniki i mieszamy. Wykładamy do foremek na muffinki do 2/3 wysokości, obkładamy owocami i pieczemy ok 30-35 minut w 180°C. Z podanego przepisu powinno wyjść ok 12 sztuk.
Gdybyście natomiast zechcieli upiec "duże ciasto" wg tego przepisu, polecam na tortownicę o średnicy 20-22cm użyć następującej ilości składników: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 2 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia (może być mniej), 1 szklanka oleju, 1 łyżka octu. Ciasto powinno się piec ok 40 minut w tej samej temperaturze co muffinki.