Cytrusowa krucha tarta z kokosem. Pyszna, idealna na letnie popołudnie w gronie przyjaciół.
Porcji 10porcji
Czas przygotowania 30 minutyminut
Czas gotowania 40 minutyminut
Schładzanie 1 godzinagodzinę
Czas całkowity 1 godzinagodzinę
Składniki
Kruchy spód:
szklankamąki
125gmasła
2żółtka
50gwiórków kokosowych
gdyby ciasto było zbyt suche, dodać łyżkę kwaśnej śmietany
Nadzienie:
300mlwody
120gcukru
4niezbyt kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
3żółtka
2łyżkimasła
Dekoracja:
70-100gwiórków kokosowych
Sposób przygotowania
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i schłodzić minimum 30 minut.
Wycisnąć sok z cytrusów.
W garnku wymieszać wodę, cukier, mąkę kukurydzianą i sok z owoców. Zagotować. Gdy masa zacznie gęstnieć stale mieszać, by nie utworzyły się grudki. Gotować przez 3-5 minut na małym ogniu, by pozbyć się posmaku surowej mąki.
Zdjąć z ognia i odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia.
Do masy dodać żółtka i połączyć mieszając. Ostrożnie podgrzać nie doprowadzając do wrzenia.
Dodać masło i ostudzić pod przykryciem, by nie utworzył się kożuch.
Schłodzonym ciastem wyłożyć formę z falistym brzegiem.
Ciasto dość gęsto nakłuwać widelcem. Brzegi ochronić przed spieczeniem folią aluminiową.
Piec na jasno złoty kolor w 180°C, wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Na suchej patelni uprażyć na złoty kolor wiórki kokosowe przeznaczone do dekoracji tarty.
Na upieczonym spodzie rozsmarować cytrusowy krem i przykryć warstwą kokosu.