Prosty wegetariański gulasz z boczniaków. Nie uwierzysz, że to grzyby - smakują zupełnie inaczej niż zazwyczaj.
Porcji 4porcje
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas gotowania 50 minutyminut
Czas całkowity 55 minutyminut
Składniki
500gboczniaków
100gcebuli
120gmarchewki
2ząbkiczosnku
50mloliwylub oleju
1łyżkamąki pszennej
2liście lurowe
2ziarnaziela angielskiego
1łyżeczkapłatków słodkiej papryki
1/2łyżeczkimajeranku
1gałązka tymianku
100mlkwaśnej śmietany 18%
sól
pieprz
natka pietruszki
Sposób przygotowania
Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj. Grzyby porwij (nie krój!) na mniejsze kawałki.
W rondlu zeszklij cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, dodaj boczniaki i marchewkę pokrojoną w ukośne plasterki. Chwilę podsmaż. Gdy zaczną wiotczeć, oprósz mąką i ponownie podsmaż.
Podsmażone warzywa podlej bulionem lub wodą i dodaj przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie i tymianek. Duś pod przykryciem przez około 45-50 minut lub do miękkości grzybów.
Gotowy gulasz zabiel śmietaną i dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Udekoruj natką pietruszki i podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.