Agrest pod custardem i ciastem filo

Prosty przepis na agrest w postaci eleganckiego deseru. Świetny na letnie popołudnie z przyjaciółmi. Sprawdzi się też jako finał obiadu podczas rodzinnych uroczystości.
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 45 minutes
Czas całkowity: 1 hour
Okazja: Desery
Rodzaj dania: Ciasto z owocami
Porcji: 4 porcje

Składniki

Agrest

  • 300 g agrestu
  • 40 g cukru lub do smaku

custard

  • 200 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki (można zastąpić mlekiem)
  • 4 szt żółtka
  • 40 g cukru
  • 1 strąk wanilii
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej

warstwa filo

  • 50 g masła
  • 3 szt płaty ciasta filo
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie krok po kroku

  • Agrest zasyp cukrem, dodaj łyżkę wody i gotuj aż owoce lekko zmiękną, a sok nieco zgęstnieje. Owoce rozłóż do kokilek i odstaw do przestygnięcia.
  • Mleko wymieszaj ze śmietanką. Dodaj wydrążone nasionka wanilii oraz pusty strąk i podgrzewaj powoli do zagotowania.
  • W Czasie gdy mleko się podgrzewa, ubij żółtka z cukrem w wysokim naczyniu. Gdy masa zjaśnieje, dodaj obie mąki i krótko ubij do połączenia się składników.
  • Gorące mleko stopniowo wlewaj do ubitych żółtek nie przerywając ubijania rózgą. Przelej krem ponownie do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu aż zgęstnieje. Nie przerywaj mieszania i nie doprowadź do mocnego zagotowania. Spowoduje to gwałtowne ścięcie się żółtek - efekt - jajecznica. Gotowy krem przełóż do kokilek na wystudzony agrest. Odstaw do przestygnięcia. Do tego momentu można przygotować deser dzień wcześniej i przechować w lodówce.
  • Masło roztop. Płat ciasta filo smaruj masłem i przykryj kolejnym płatem. Ponownie posmaruj i dodaj ostatni płat filo. Ostatnią warstwę również natłuść i oprócz cukrem. Pokrój na 4 części o tej samej wielkości. Lekko zgniataj kawałki ciasta i układaj na przygotowanych wcześniej deserach.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C
  • Zapiecz około 20 minut lub do uzyskania złotego koloru. 
  • Podawaj lekko ciepłe lub w temperaturze pokojowej.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy