Proste ciasto cytrynowe na bazie biszkoptu z kremem twarogowym z galaretką.
Porcji 20porcji
Czas przygotowania 30 minutyminut
Czas gotowania 30 minutyminut
Schładzanie 1 godzinagodzinę
Czas całkowity 1 godzinagodzinę
Składniki
Biszkopt
5jajek
150gcukru
150gmąki pszennejtortowej
20gskrobi ziemniaczanej
Krem cytrynowy
2sztgalaretki cytrynowe
1/2lwody
330mlśmietany kremowej 30-36%
1/2kgtwarogutrzykrotnie mielonego
80gcukru pudru
150gwiórków kokosowych
Sposób przygotowania
Biszkopt
Piekarnik rozgrzej do 170°C.
Blachę 30x40cm wyłóż papierem do pieczenia.
Jajka ubijaj z cukrem za pomocą miksera na wysokich obrotach przez około 8-10 minut. Do uzyskania jasnej i gęstej piany.
Do piany dodaj przesiane obie mąki i delikatnie wymieszaj łopatką lub drewnianą łyżką. Tylko do połączenia się składników, aby nie zniszczyć napowietrzonej struktury piany.
Ciasto przełóż do przygotowanej formy i piecz przez około 20-25 minut lub do momentu aż ciasto nabierze jasnozłotego koloru,a wbity patyczek będzie suchy. Ostudź w formie.
Wystudzone ciasto przekrój na dwa cienkie blaty.
Krem cytrynowy
Galaretki rozpuść w 1/2l wrzątku. Odstaw do wystudzenia.
Gdy galaretka jest już chłodna, ubija schłodzoną kremówkę na sztywno z cukrem pudrem.
Do bitej śmietany dodawaj stopniowo mielony twaróg i mieszaj dość delikatnie do połączenia się składników.
Do masy stopniowo wlewaj galaretkę cytrynową. Wymieszaj dokładnie, ale niezbyt energicznie. Masa będzie dość płynna
Ciasto
Jedną warstwę ciasta biszkoptowego ułóż na dnie formy. Zalej 2/3 ilości kremu cytrynowego. W tym momencie możesz dodać owoce - dobrze sprawdzą się borówki. Wstaw do lodówki na 15-30 minut, by krem zaczął tężeć.
Na częściowo stężały krem ułóż drugą warstwę ciasta i zalej pozostałym kremem. Wstaw do lodówki.
Upraż wiórki kokosowe na suchej patelni często mieszając. Lekko przestudź i posyp tężejące ciasto. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.