Maślane, drożdżowe bułeczki, idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek.
Porcji 18sztuk
Czas przygotowania 30 minutyminut
Czas gotowania 20 minutyminut
wyrastanie 2 godzinygodzin
Czas całkowity 2 godzinygodzin30 minutyminut
Składniki
500g mąki pszennej
200g masła
4jajka
30g świeżych drożdży
1łyżeczkacukru
3łyżkiletniego mleka
1/2 łyżeczki soli
80-100g białej czekolady z nadzieniem nugatowymlub zwykłej wg uznania
1żółtko
+ łyżka mleka do posmarowania brioszek
Sposób przygotowania
Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko i delikatnie zamieszać. Odstawić na 15 minut do czasu, aż drożdże zaczną pracować.
Masło roztopić i lekko przestudzić.
Do miski z rozczynem drożdżowym dodać jajka, sól i masło i dokładnie wyrobić ręką. Wyrabiać do czasu aż ciasto stanie się gładkie, będzie łatwo odchodziło od miski i zacznie rosnąć pod dłońmi. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Z ciasta uformować wałek i podzielić go na 18 części. Każdą cząstkę podzielić jeszcze raz w w stosunku 2/3 do 1/3.
Foremki do babeczek natłuścić.
Z ciasta formować kule. Większą część wkładać na dno foremki, zrobić palcem wgłębienie, do którego włożyć kawałek czekolady i przykryć mniejszą kulką. Docisnąć.
Odstawić do wyrośnięcia na 90 minut.
Wyrośnięte brioszki posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem i piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C