Z tej samej bazy przygotowuję najlepsze ciasto na pizzę. Focaccia to nic innego niż właśnie takie ciasto bez sera i sosu, za to ze świeżą oliwą i pachnącymi ziołami.
Porcji 4osoby
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 15 minutyminut
Wyrastanie 45 minutyminut
Czas całkowity 1 godzinagodzinę15 minutyminut
Składniki
500gmąkityp 00 (na pizzę)
330mlwodyletniej
7gdrożdży instant
75mloliwy extra vergine
1łyżeczkasoli
1/2łyżeczkicukru
Dodatki do wyboru - 1-2 rodzaje
100gpomidorków koktajlowych
75gcebuli
75goliwek
świeże zioła - rozmaryn, tymianek, oregano itp
sól gruboziarnista
pestki, orzechy
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej do miski. Dodaj suche drożdże i posyp cukrem. Z boku dodaj sól.
Do mąki dodaj wodę i 30ml oliwy. Zagnieć ciasto i wyrabiaj około 10-15 minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego z hakiem. Jak najmniej podsypuj mąką.
Wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na co najmniej 45 minut do podwojenia objętości. Ciasto na pizzę może wyrastać dłużej, nawet do 120 minut w temperaturze pokojowej.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat kuchenny i krótko zagnieć dłońmi zwilżonymi oliwą. Przełóż na blachę i uformuj placek. Ciasto na pizzę rozwałkuj i rozciągnij cienko. Do przygotowania focacci ciasto powinno być grubsze.
Focaccia: w cieście zrób palcami dołki, dość gęsto, a następnie skrop oliwą. Rozłóż dodatki - na zdjęciu 100g pomidorków koktajlowych i mała cebulka pokrojona w piórka.Ciasto na pizzę: Rozciągnięte cienko ciasto posmaruj sosem, posyp serem i ułóż ulubione dodatki, niezbyt dużo.
Piekarnik rozgrzej do 210 stopni C. Upiecz focaccię na złoty kolor przez około 15 minut.
Podpowiedzi i notatki
Jeśli chcesz upiec pizzę, rozgrzej piekarnik do 230 stopni C i piecz około 9-11 minut w zależności od ilości dodatków. Jeśli używasz kamienia do pieczenia, dobrze rozgrzej go przed włożeniem pizzy.