łatwe ciasto bananowe

Ciasto bananowe z rodzynkami i orzechami

Proste ciasto z dodatkiem mocno dojrzałych bananów. Wilgotne i delikatne - długo utrzymuje świeżość i wyborny smak.
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 15 minutes
Czas gotowania: 50 minutes
Czas całkowity: 1 hour 5 minutes
Okazja: Wypieki
Rodzaj dania: Ciasta
Słowa kluczowe: banany, chlebek bananowy, ciasto bananowe
Porcji: 12 porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 250 g masła miękkiego
  • 300 g mąki pszennej
  • 400 g bananów mocno dojrzałych
  • 100 g cukru trzcinowego demerara
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich

Przygotowanie krok po kroku

  • Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. 
  • Keksówkę o wymiarach 10cm x 21cm wyłóż pergaminem.
  • 300g bananów rozgnieć widelcem (mogą być rozmrożone). Jednego banana w całość odłóż do udekorowania ciasta.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch.
  • Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania. Kolejne jajko dodawaj dopiero gdy poprzednie połączy się z masą.
  • Mąkę przesiej z solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj połowę do masy maślanej. Wymieszaj. Dodaj rozgniecione banany i ponownie wymieszaj. Na koniec wsyp pozostałą część mąki. Wymieszaj krótko - do połączenia się składników.
  • Do ciasta dodaj rodzynki i większość pokruszonych lub posiekanych orzechów. Niewielką ilość zostaw do posypania ciasta. Wymieszaj krótko.
  • Ciasto przełóż do formy i wyrównaj. Ułóż na górze ostatniego banana przekrojonego wzdłuż i posyp orzechami.
  • Piecz około 50 minut (przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest upieczone) Ostudź.

Uwagi do przepisu

Rodzynki możesz zastąpić posiekaną ciemną czekoladą.
Wypróbowałeś przepis?Zrób zdjęcie i podziel się nim w komentarzu!