chleb dyniowy prosty przepis

Chleb dyniowy

Prosty i szybki chleb z dodatkiem pieczonej dyni. Piękny kolor, sprężysty miąższ i długo utrzymująca się świeżość chleba sprawia, że chce się go piec co dziennie. Idealny na tosty i kanapki, a także jako dodatek do zup i gulaszy.
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 20 minutes
Czas gotowania: 45 minutes
wyrastanie: 1 hour
Czas całkowity: 1 hour 5 minutes
Okazja: Pieczywo
Rodzaj dania: Wypieki
Słowa kluczowe: chleb, dynia

Składniki

  • 150 g pieczonej dyni
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 450 g mąki pszennej uniwersalnej/typ 650
  • 200 g letniej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 7 g drożdży instant (suszonych)

Przygotowanie krok po kroku

  • Upieczoną dynię zmiksuj na gładki mus. Dodaj wodę, jogurt i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Do dużej miski lub misy robota kuchennego przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier oraz sól (na bok miski, nie na drożdże). Zrób wgłębienie i dodaj płynne składniki. Zarób ciasto, a następnie zagniataj przez około 10 minut stopniowo dolewając oliwę.
  • Dobrze wyrobione ciasto chlebowe odstaw pod przykryciem na 45 minut do wyrośnięcia. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat kuchenny i zagniataj ponownie, rozciągając i rolując ciasto. Uformuj bochenek i ułóż na blasze piekarnikowej wyłożonej pergaminem lub oprószonej otrębami. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Najlepiej z parą lub naczyniem z wodą ustawionym na dnie piekarnika.
  • Wyrośnięty chleb ponacinaj ostrym nożem i piecz przez około 45 minut lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wypieczenia.
  • Ostudź na kratce.
Wypróbowałeś przepis?Oceń, zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło! W innych mediach oznacz @Osmykolorteczy