Pieczona owsianka z wiśniami

Pieczona owsianka w wersji kakaowej, z wiśniami i ziarnami słonecznika to prosty i zdrowy sposób na śniadanie lub podwieczorek.
Drukuj przepis
Czas przygotowania: 10 minutes
Czas gotowania: 40 minutes
Czas całkowity: 50 minutes
Okazja: Śniadanie
Rodzaj dania: Fit
Słowa kluczowe: owsianka
Porcji: 4 porcje

Składniki

  • 100 g płatków owsianych
  • 50 g ziaren słonecznika łuskanego, nieprażonego
  • 200 g wiśni świeżych lub mrożonych, bez pestek
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 80 ml śmietany kremówki
  • 40 ml miodu lub 2 łyżki cukru
  • 20 g kakao

Przygotowanie krok po kroku

  • Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  • Mleko wymieszaj ze śmietanką. Dodaj miód i jajka. rozmąć dokładnie.
  • Płatki owsiane wymieszaj z kakao i słonecznikiem. Zalej mlekiem z jajkami i dokładnie wymieszaj.
  • Całość przełóż do wyłożonego pergaminem naczynia żaroodpornego o wymiarach około 15x20cm
  • Owsiankę posyp wiśniami i wstaw do piekarnika.
  • Piecz około 30-40 minut lub do momentu aż owsianka się zapiecze.
  • Wystudź, a następnie pokrój na kawałki.
Wypróbowałeś przepis?Zrób zdjęcie i pokaż w komentarzu jak Ci poszło!