Proste i ekspresowe danie kuchni azjatyckiej. Pełne smaku, pożywne i bardzo łatwe. Idealne na obiad w środku tygodnia lub szybką kolację. Świetnie smakuje także zabrane do pracy lub szkoły.
Porcji 2porcje
Czas przygotowania 5 minutyminut
Czas gotowania 10 minutyminut
Czas całkowity 15 minutyminut
Składniki
250gmakaronu udon (świeżego)
200ggrzybów shiitakelub innych dowolnych
200gkapusty pekińskiej
1dymka z cebulką
1ząbek czosnku
1papryczka chiliilość dostosuj do własnych preferencji
15mloleju sezamowego prażonego
30mlsosu sojowego jasnego
30mlmirinu
10mlsosu ostrygowegoopcjonalnie, pomiń w wersji wege
pieprzdo smaku
15mlolejunp ryżowego
Sposób przygotowania
Makaron ugotuj wg instrukcji na opakowaniu. Następnie odcedź.
Kapustę pokrój w kostkę, a grzyby w paski. Czosnek i dymkę drobno posiekaj.
Na dymiący wok (lub głęboką patelnię) wylej olej. Dodaj czosnek i białą część dymi i przemieszaj. Od razu dodaj kapustę i podsmaż. Po 2 minutach dodaj grzyby. Podsmaż kolejną minutę.
Dodaj mirin, a po chwili sos sojowy i ostrygowy jeśli używasz. Podduś całość około 1 minutę.
Na koniec dodaj olej sezamowy i ugotowany makaron udon. Dopraw do smaku pieprzem i zdejmij z ognia.
Gotowe danie przełóż na talerze. Udekoruj dymką i papryczką chili.