Ciasto z figami - delikatne niczym suflet. Lekko opada po upieczeniu, ale w niczym nie ujmuje mu to smaku ani uroku. Świeże figi i aromat wody z kwiatów pomarańczy dodają mu niebagatelnego i niecodziennego charakteru. Upiecz to ciasto, gdy świeże figi są słodkie, soczyste i dorodne i ciesz się uznaniem domowników.
Porcji 22cm średnica formy
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 20 minutyminut
Czas całkowity 35 minutyminut
Składniki
4duże jajka
2/3 szklanki cukru
1limonkamożna zastąpic 1/2 cytryny
1,5 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1,5 szklanki jogurtu naturalnegotypu greckiego, klasycznego, odtłuszczonego ok 350g
szczyptasoli
4-5 świeżych fig
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzej do 180ºC bez termoobiegu.
Żółtka oddziel od białek.
Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę.
Dodaj skórkę otartą z limonki i wyciśnięty sok. Jeśli limonka jest soczysta, wystarczy sok z połowy. Wymieszaj do połączenia się składników.
Dodaj jogurt na zmianę z przesianą mąką i wodę pomarańczową. Wymieszaj do połączenia. Niezbyt długo.
Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Dodaj pianę do ciasta i delikatnie, za pomocą szpatułki wymieszaj do połączenia się składników.
Wyłóż na blachę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Jeśli chcesz, możesz użyć małych foremek, na jedną porcję ciasta.
Na wierzchu ułóż przekrojone na pół figi.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut lub do momentu aż ciasto wyrośnie i zrumieni się. Jeśli pieczesz ciasto w małych foremkach, skróć czas pieczenia do 20-30 minut w zależności od wielkości porcji.
Ostudź. W trakcie pieczenie ciasto może nieco opaść.