Proste ciasto z czekoladą i orzeszkami. Niezawodne i szybkie do przygotowania. Idealne na co dzień, ale i od święta. Kolorowa posypka sprawia, że chętnie sięgają po nie dzieci i nie tylko.
Porcji 12porcji
Czas przygotowania 15 minutyminut
Czas gotowania 30 minutyminut
Czas całkowity 45 minutyminut
Składniki
200gczekoladydeserowa, gorzka
125gmasła
200gcukru
5jajek
220gmąki pszennej
25g ciemnego kakao
1łyżeczkakawy rozpuszczalnej
1/2łyżeczkiłyżeczki soli
1łyżkaekstraktu waniliowego
1łyżeczkaproszku do pieczenia
100gorzechów włoskich
50gbiałej czekolady
100gciemnej czekoladydeserowa, mleczna
1łyżkamleka + 50g białej czekolady na polewę
posypka
Sposób przygotowania
200g czekolady i masło rozpuść w kąpieli wodnej do połączenia składników. Przestudź.
Jajka utrzyj z cukrem, a następnie nie przerywając ucierania dodaj rozpuszczoną czekoladę i ekstrakt waniliowy. Połącz obie masy.
Suche składniki tj. mąkę, kakao, proszek, sól, kawę wymieszaj i dodaj w 2-3 partiach do masy czekoladowej i wymieszaj dokładnie.
Na koniec dodaj do ciasta posiekane orzechy włoskie lub pekany, 50g białej czekolady i 100g ciemnej i wymieszaj.
Przełóż do natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blachy 25cm x 35cm (w przypadku keksówki polecam papier) i wyrównaj masę.
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez 30-40 minut, w zależności od tego, czy chcesz uzyskać efekt brownie (lekkie niedopieczenie) lub całkowicie wypieczone ciasto.
Ostudź w formie.
W kąpieli wodnej rozpuść pozostałe 50g białej czekolady z łyżką mleka. Tak przygotowaną polewą posmaruj ostudzone ciasto. Możesz też przygotować inną polewę. Posyp ciasto kolorową posypką.
Pokrój dowolnie, u mnie trójkąty.
Podpowiedzi i notatki
Chcąc uzyskać 100% brownie - pomiń proszek do pieczenia i nie piecz ciasta w formie keksowej. Uzyskasz płaskie ciasto. Piecz je wówczas tylko do chwili aż na powierzchni ciasta utworzy się "skórka".