Pieczona gęś - polskie smaki i polskie produkty. Dobrze przygotowana gęsina jest krucha i miękka. Niemal rozpływa się w ustach. Cały tłuszcz wytapia się podczas pieczenia wzbogacając smak mięsa. Dodatek jabłek i cebuli to klasyczne polskie połączenie, które świetnie komponuje się z tłustym mięsem gęsi i świetnie je uzupełnia.
Porcji 4porcje
Czas przygotowania 30 minutyminut
Czas gotowania 2 godzinygodzin
Marynowanie 1 dzieńd
Czas całkowity 2 godzinygodzin30 minutyminut
Składniki
1kgpiersi gęsiokoło 2 piersi na kości
250mlbiałego wytrawnego wina
1główkaczosnku
200gcebuli
400gjabłekodpowiednich do pieczenia
1łyżeczkamajeranku
kilka gałązek tymianku
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Mięso oprósz solą, dodaj 2 zmiażdżone ząbki czosnku i zalej winem. Wstaw do lodówki na całą noc, a nawet dłużej, do 48 godzin.
Zamarynowane mięso oddziel od kości nie rozcinając skóry. Oprósz solą, pieprzem i majerankiem i zwiąż ściśle sznurkiem w taki sposób, by zamknąć mięso skórką dookoła.
W naczyniu żaroodpornym wyłóż cząstki cebuli, ząbki czosnku, tymianek i połówki jabłek oraz mięso bez marynaty.
Rozgrzej piekarnik do 210 stopni C. Opiecz mięso rzez 15-20 minut (do zrumienienia, a następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz około 70-90 minut, co jakiś czas podlewając sosem z dna naczynia.
Jeśli mięso zbyt szybko się rumieni, przykryj je folią aluminiową.
Przed krojeniem odstaw mięso na 20 minut, by odpoczęło.
Podawaj z ziemniakami z wody lub kopytkami oraz czerwoną kapustą.