Prosta sałatka, która sprawdzi się niemal na każdą okazję. Może stanowić smaczne śniadanie, lekki lunch lub kolację, ale warto sięgnąć po nią także gdy wpadną niespodziewani goście.
Porcji 4porcje
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas gotowania 5 minutyminut
Czas całkowity 15 minutyminut
Składniki
100grukoli
4jajka
50gparmezanu
100gczerwonej cebuli
30mloliwy EV
60mlpesto
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Jajka gotujemy we wrzątku przez 5 minut. Następnie przekładamy do zimnej wody. Po kilku minutach obieramy i kroimy na połówki.
Cebulę kroimy w piórka.
Parmezan trzemy na płatki lub większe wiórki.
Umytą i osuszoną rukolę mieszamy z cebulą. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Dzielimy na porcje.
Do każdej porcji wkładamy po dwie połówki jajka, polewamy pesto i posypujemy parmezanem.