Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
5
z 1 głosu
Marchewka z groszkiem
Klasyczny dodatek do obiadu rodem z polskich domów. Lubiany przez dużych i małych. Prosty i szybki do przygotowania.
Porcji
4
porcje
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas gotowania
20
minuty
minut
Czas całkowity
30
minuty
minut
Składniki
300
g
marchwi
200
g
zielonego groszku
np mrożonego
35
g
ziemniaków
25
ml
oliwy
lub 15g masła
100
ml
śmietanki kremówki
sól
biały pieprz
opcjonalnie
Sposób przygotowania
Marchewkę obierz i pokrój w kostkę.
Ziemniaka obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Marchew i startego ziemniaka gotuj w niewielkiej ilości wody z oliwą przez około 15 minut na średnim ogniu, do miękkości.
Gdy marchewka jest już miękka, dodaj groszek i gotuj kolejne 2-3 minuty.
Dodaj śmietankę i doprowadź do wrzenia. Goruj 2-3 minuty aż śmietanka lekko zgęstnieje.
Dopraw do smaku solą i opcjonalnie białym pieprzem (ja osobiście nie doprawiam marchewki z groszkiem pieprzem).
Okazja:
Obiad
Rodzaj dania:
Przystawka, Sałatka
Słowa kluczowe:
groszek, marchew