Bardzo prosta i szybka do przygotowania sałatka o wszechstronnym zastosowaniu. Pyszna i piękna.
Porcji 4porcje
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas całkowity 10 minutyminut
Składniki
200gświeżego szpinaku
1kalarepa
50gnieprażonych pistacji
1szalotkalub mała cebulka
60mloliwy EV
30mloctu winnego
10mlmiodupłynnego
sól
pieprz
Sposób przygotowania
Oliwę wymieszaj energicznie z octem, miodem, solą i pieprzem. Dodaj bardzo drobno posiekaną szalotkę i jeszcze raz wymieszaj. Jeśli dressing jest zbyt gęsty, dodaj łyżeczkę wody. Odstaw.
Kalarepę obierz i pokrój w cienkie paseczki typu julienne. Lekko oprósz solą.
Szpinak i kalarepę polej dokładnie dressingiem i wymieszaj. Przełóż na półmisek.