Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
5
z
2
głosów
Piaskowa babka czekoladowa
Prosta babka piaskowa. Idealna na wielkanocny stół lub jako weekendowy wypiek - szybka, prosta i niezawodna.
Porcji
8
porcji
Czas przygotowania
15
minuty
minut
Czas gotowania
40
minuty
minut
Czas całkowity
55
minuty
minut
Składniki
120
g
mąki pszennej
50
g
mąki ziemniaczanej
30
g
kakao
4
jajka
125
g
masła
150
g
cukru
100
g
ciemnej czekolady
1
łyżeczka
proszku do pieczenia
30
ml
mleka
Sposób przygotowania
Masło roztop z czekoladą i mlekiem w niewielkim garnuszku. Odstaw do przestudzenia.
Jajka ubij z cukrem na puch przez mikserem na wysokich obrotach.
Obie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj do ubitych jajek. Wymieszaj lub krótko zmiksuj.
Dodaj przestudzoną czekoladę z mlekiem i masłem. Wymieszaj do połączenia się składników.
Ciasto przelej do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy na babkę (około 20cm średnicy).
Piecz około 40-45 minut w 175 stopniach C. Wystudź.
Okazja:
Deser, Święta, Wielkanoc
Rodzaj dania:
Wypieki