Lubiana przekąska dla dzieci i dorosłych. Idealnie sprawdzi się jako szybki podwieczorek, albo małe co nieco w podróży lub na pikniku.
Porcji 4porcje
Czas przygotowania 10 minutyminut
Czas gotowania 15 minutyminut
Czas całkowity 25 minutyminut
Składniki
250gparówek drobiowych lub wieprzowych dobrej jakości
1/2szklankimąki kukurydzianej (żółtej
)2/3 szklanki mąki pszennej
1/2łyżeczkiproszku do pieczenia
1duże jajko
1/2szklankimleka
1/4łyżeczkicukru
olej do smażenia
patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania
Patyczki przytnij do odpowiedniej długości. Na każdy nabij po jednej małej kiełbasce. Jeśli używasz dużych parówek, potnij je na 4cm kawałki.
Z mąki kukurydzianej, pszennej, proszku do pieczenia, jajka, mleka, cukru oraz soli wyrób półpłynne, lepkie i dość gęste ciasto - nie powinno być zbyt płynne.
W niewielkim garnku rozgrzej olej. Nie używaj szerokiego garnka gdyż głębokość oleju powinna wynosić co najmniej 4cm, w mniejszym garnku łatwiej będzie ją uzyskać, a corn dogi będą zanurzone podczas smażenia.
Ciasto przelej do wysokiego naczynia - może być kubek, szklanka lub słoik. Ułatwi to dobrze obtoczyć parówki w cieście.
Gdy temperatura oleju wyniesie około 160-180°C zanurzaj po jednej parówce w cieście i obracając ją wokół własnej osi pokryj dokładnie ciastem. Wkładaj do oleju i smaż na złoty kolor.Odsącz z nadmiaru tłuszczu, chociaż smażone na dobrze rozgrzanym oleju nie nasiąkają nadmiernie. Jeśli corn dogi mają stanowić przekąskę dla dorosłych, oprósz je lekko ostrą papryką lub pieprzem cayenne.
Podawaj od razu z ketchupem, musztardą lub ulubioną salsą.