Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
–
+
servings
Mniejszy
Normalny
Większy
5
z 1 głosu
Smażone ziemniaki z jogurtem i pastą harissa
Pikantny dodatek do dań głównych z arabskimi korzeniami. Świetnie smakuje z grillowanymi mięsami lub sadzonym jajkiem.
Porcji
4
porcji
Czas przygotowania
5
minuty
minut
Czas gotowania
25
minuty
minut
Składniki
700
g
drobnych ziemniaków
200
ml
jogurtu naturalnego
2
łyżki
pasty harissa
lub 1 łyżka harissy w proszku
30
ml
oliwy
2
łyżki
migdałów w słupkach
30
ml
soku z limonki
1/2
szklanki
nasion granatu
2
szt
zielonej części dymki
sól i pieprz
do smaku
listki mięty
do dekoracji
Sposób przygotowania
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie al dente. Następnie lekko przestudź, aby nie rozpadły się na patelni.
Na dobrze rozgrzanej oliwie podsmaż ziemniaki aż ładnie się zarumienią.
Dodaj pastę harissa, a po chwili jogurt. Wymieszaj i smaż na dość dużym ogniu aż jogurt nabierze złotego koloru i obklei smażone ziemniaki.
Jeśli to konieczne, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Smażone ziemniaki przełóż do salaterki. Posyp ziarnami granatu, posiekaną dymką i migdałami.
Całość skrop sokiem z limonki.
Udekoruj listkami mięty.
Okazja:
Wegetariańskie
Rodzaj dania:
Przystawka
Słowa kluczowe:
jogurt, ziemniaki